Translate

torsdag, augusti 06, 2009

Samlat sedan Flensburg 27 juli

onsdag 5 augusti 2009 Esbjerg, Danmark
Kära dagbok! Måndag: Resan till Flensburg flöt på bra. Thomas och jag fick byta i Köpenhamn och Fredericia. Dock fanns det ingen vagn 42 i tåget från Fredericia till Flensburg och sålunda inte heller våra boka sittplatser. Men vi fick 2 sittplatser ändå. Mats mötte upp vid järnvägsstationen och vi tog en buss ner på stan för att äta middag tillsammans med Eskadern som hade havslutningsfets. Eskadern skulle nu bege sig hemåt igen medans vi skall fortsäta till Kiel i morgon. När vi vaknar.




Kära dagbok! Tisdag: Vi gick som vanligt, på semestern, upp tidigt för att ta en promenad till Lidl och handla lite mat som vi kunde tänkas behöva de närmaste dagarna.
From Segling 2009
Vi lämnade Flensburg vid 10-tiden och väderutsikterna sa att vinden skulle avta under eftermiddagen och vi beräknade att vara i Kiel vid 20-tiden. Dock ökade vinden en aning under eftermiddagen och vi fick ordentlig fart och var framme vid slussen till Kielkanalen ca 18.30.
From Segling 2009
fick vänta en liten stund innan vi kunde gå in i slussen men det gick ganska fort och smidigt. Vi bestämde oss för att gå till Rendsburg för att övernatta. Vi var framme strax efter kl 22 och ankrade upp i viken i Rendsburgs centrum.



Kära dagbok! Onsdag: Jag vaknade av att Thomas drog igång motorn... klockan hade hunnit bli halv 10 lite drygt...
From Segling 2009
SÅ det vara bara att masa sig upp och göra sig i ordning. Vi hade några timmars resa till Brunsbüttel men vi gjorde oss ingen brådska. Vi fixade frukost som vi åt i sittbrunnen i det härliga vädret. Jag fick äntligen tummen ur och klättrade upp i masten, 24 meter upp under gång. Det var maffigt.
From Segling 2009
Tur att det var lugnt och stilla! Vi kom fram till Brunsbüttel vi 4-tiden på eftermiddagen och vi tog en promenad i stan och var i slussen och tittade när ett par riktigt stora båtar slussade in från nordsjön. Mäktigt.
Väderprognoserna för morgondagen ser inte så lovande ut så vi har bestämt oss för att stanna ytterligare en dag i Brunsbüttel,
From Segling 2009
det skall bli styv kuling på Nordsjön och det finns ingen anledning att göra 10-12 timmars segling jobbig och påfrestande i onödan. Men fredag morgon skall det bli lugnare och då skal vi ge oss av. Förhoppningsvis.



Kära dagbok! Torsdag: Det blåser rejält idag. Tur att vi inte gav oss iväg. Så vi sov länge... halv 11 knackade Thomas på min hyttdörr...
From Segling 2009
då hade jag i alla fall kommit upp och klarat av de första morgonbestyren. Efter frukost slappade vi en stund innan vi tog en promenad ner i byn och köpte en flaska Campari och lakrits/chokladklubbor. Vi åt wienerschnitzel große på en restaurang till lunch och gick tebax till Skorven och skurade golv. Eller durk om man nu hellre vill det. Thomas kollade väderprognoserna inför morgondagen och bedömde att det blir segling till Helgoland i morgon. Så det blir tidigt i säng.



Kära Dagbok! Fredag: Vi slussade ut från Brunsbüttel kl 8 och satte kurs mot Cuxhaven. Ca 8,5 timmar räknade vi med att det skulle ta att segla ut till Helgoland.
From Segling 2009
Men vädret ville annorlunda. Vinden vred sig och vi fick vinden rakt emot oss och det blåste betydligt mer än vad vi hade räknat. Motvind, höga vågor och det guppande som inte ville ta slut gjorde att t.o.m. jag drog mig för att gå ner i pentryt och diska... jag hällde i alla fall upp diskvatten i diskbaljan. Men sedan var jag tvungen att springa upp på däck. Där höll jag mig de återstående 4 timmarna...
From Segling 2009
Men heder åt Thomas och Mats som klarade av att laga Chili con carne... som jag åt med stor aptit...
Vi kom fram till Helgoland vid 17.30 rejält tagna av sjösjuka och trötthet.
From Segling 2009
Men vi piggnade raskt till och hittade en restaurang där vi åt mat och tog en kall öl. Vi hann oxå med en tripp upp på Oberland och promenerade där. Somnade tidigt rejält trött.



Kära dagbok! Lördag: En heldag i här utan sjögung blir perfekt! Efter frukost så blev det en promenad till Helgolands Museum och upp på Oberland.
From Segling 2009
Vi promenerade runt hela ön i det härliga solskenet.
From Segling 2009
Ett par timmar tog vi på oss. Jag köpte hemmagjord Ringblommevaseline av en kvinna i en koloniträdgård på öns norra sida. Det blev många bilder tagna som läggs upp så fort jag får en kontakt med nätet..
Lunchen bestod av Clamares och pommes frites och en kall öl! Mums och till middag inhandlades lite blandade rökta fiskar i rökeriet som ligger i hamnen; Hälleflundra, lax, makrill och smörfisk. Mums det oxå. I morgon skall vi kasta loss klockan 6 för att bunkra diesel och färskvatten och segla till Sylt, som ligger lite nordväst härifrån, ca ca 38 sjömil.
From Segling 2009
timmars segling borde det betyda om vindarna blir som prognoserna säger. Dryck har vi redan bunkrat; Helgoland är ett Tax-Freeområde och sprit är MYCKET billigt...
Vi fick tvättat en maskin tvätt på kvällen. Så nu har vi rena kläder ett par dagar till!



Kära dagbok! Söndag: Vi kom iväg från Helgoland vid 9-tiden.
From Segling 2009
Det var många båtar förtöjda utanför vår båt som naturligtvis låg längst in vid kajen... men vi fick bunkrat färskvatten och diesel och gav oss iväg mot Sylt. Det tog cirka 11 timmar att ta sig dit. Vädret var helt ok med vind och bra segling. Men Sylt var ingen höjdare. I alla fall inte den södra hamnen. Det var ju väldigt länge sedan jag var där och då var jag på den norra delen av ön. Så vi bestämde oss för att lämna Sylt tidigt på måndag morgon och säta kurs mot Esbjerg.
From Segling 2009
Var vi hamnar beror på väder och vind.



Kära dagbok! Måndag: Vi lämnade Sylt strax efter klockan 7 i morse. Det blev en härlig dag i solen på havet. Vi såg massor av säl när vi närmade oss Esbjerg.
From Segling 2009
Åsak och jag stod för det mesta av seglandet eftersom havet tog mycket kraft från Thomas och Mats... På kvällen när vi kom fram till Esbjerg tog vi en promenad till ”byen” och åt mat på en bra och trevlig Mexikansk/Italiensk restaurang. Vi avslutade med en Campari i sittbrunnen i en tyvärr lite kylig kväll.



Kära dagbok! Tisdag: Jag vaknade tidigt och knallade iväg till lokala bageriet och köpte nybakade frallor, till byens lokale slagter och och köpte färsk hjemmelaget medister samt asier i den lokala Netto-butiken. Här skall ätas.
From Segling 2009
Väl tebax ombord på Skorven så meckade jag frukost och kokade medisterkorven. När övriga i besättningen vaknat och tit frukost så tog Åsak och jag en promenad till Menskedet ved havet, ett konstverk bestående av 4 män som tittar ut över havet. Så nu har vi sett den. Inget att åka hit för. Vi knallade ner i byen för att äta smörrebröd och vi hittade till ”hos Ingeborg”
From Segling 2009
som trakterade oss med läckra smörrebröd och en kall fadöl därtill.Vi strosade omkring i solgasset och handlade kött inför kvällens BBQ. Det blev en god middag med grillat kött och sedvanliga tillbehör. Skepparen har nu på kvällskvisten anbefallt avsegling mot Hvide Sande i morgon kl 06!



Kära dagbok! Onsdag: Thomas var som vanligt först uppe men när han drog igång motorn fick jag fart... då var klockan 6. Härligt väder var det idag, vi såg sälar och en kut simmade intill båten. Vi badade ute på havet.
From Segling 2009
Nja, Åsak och jag badade. Vi var framme i Hvide Sande vid 13.30-tiden och gjorde stor uppståndelse i hamnen när vi la till. Eftersom det inte fanns några andra fritidsbåtar.
From Segling 2009
Och det låg en restaurang 10 meter in på kajen. Och så drar ju en såpass stor båt till sig en hel del folk. Det är likadant överallt. Kul! Vi hittade glasscafé och tog en promenad i byen; hälsade på hamnkaptenen som såg ut som en gemytlig dansk hamnkapten skall göra.
From Segling 2009
Thomas och Mats monterade upp solskyddet över sittbrunnen så att vi kunde sitta ute utan att stekas. På kvällen drog Åsak och Thomas iväg för att äta mat på en fiskrestaurang och Mats och jag åt mat på restaurangen som ligger vid kajen. Bra att bara ha 10 meter att gå till båten efter en öl...



Kära Dagbok! Torsdag: Vi gick upp i svinottan,
From Segling 2009
Åsak gick till bageriet och köpte färskt bröd.
From Segling 2009
frukost åkte vi med käcka glada bussen till Norra Lyngvig och knallade omkring lite på stranden och gjorde ett besök i fyren där. Som är Danmarks högsta fyr. Himla många trappor att knalla upp för. Sedan promenerade vi tebax till Hvide Sande, ungefär 5,5 km. Eftermiddagen ägnades åt lite slappande, ätande och motering av ett styck radarreflektor i masten och byte av Windex i nyss nämnda mast. Middagen åts på den trevliga restaurangen i hamnen. Tebax ombord på skorven roade Åsak och jag oss åt att skura sittbrunnen med bl.a. tandborste... I morgon kl 9 seglar vi vidare.
From Segling 2009
Thyborön.



Kära dagbok! Fredag: Efter en lugn och fridfull dag till sjöss hittade vi till Thyborön. I hamnen hittade vi en himla trevlig restaurang som serverade Stjerneskud, Calamares, räkor, stekt spätta och massor av pommes frites. Öl hade de me... mätta och nöjda kröp vi ner i kabysserna och sov vär skönhetssömn för att segla vidare på lördagsmorgonen....



Kära dagbok! Lördag: jag vaknade i kölsvinottan av att regnet smattrade på fönstret (ja, jag vet att det heter ventilen ombord på båten men de flesta som läser detta är landkrabbor). Så jag masade mig iväg till bageriet och köpte färska frallor
From Segling 2009
Såg ingen Kokopelli i hamnen... vi gav oss av mot Nyköbing Mors efter vi hade ätit. Det regnade och det var på slutet av resan helt vindstilla och spegelblankt på vattnet.
From Segling 2009
Vi anlände till Nyköbing Mors efter 6,5 timmar. strax därefter anlände Jeanette, Jocke, Linnea, Lovisa och Ludvig och det blev genast lite liv och rörelse ombord. Det meckades tacos och det dracks lite öl. Trötta efter 2 veckor till sjöss la vi oss tidigt, jag flyttade ut i slaongen den sista natten ombord så att Lovisa, Linnea och Ludvig fick ta min hytt... Man kan säga att det var ett smart drag; jag fick på så sätt frukost på sängen! Efter frukost köre Mats och jag, med Jockes och Jeanettes bil mot Fredrikshamn för att med med Stena åka hem till Göteborg och de övriga skulle segla hem genom Limfjorden och via Läsö och Vinga ta sig hem till Göteborg. Väl hemma konstaterar jag att jag haft en semester som är få färunnat och jag lyckönskar de som har eller får möjlighet att få segla. Det är en upplevelse utöver det vanliga!