torsdag, maj 30, 2013

Tillbaka här. Och jag går ut stenhårt med Lapsskojs.

Först, det blev himla meckigt med bloggandet, något gjorde att blogger sög rejält i Thailand. Och många andra av Googles tjänster. Men nu har jag ju varit hemma ett tag så jag tänkte att börja blogga lite igen.
Vi får se hur det kommer att arta sig.
De som följt här genom åren, jag började här 2005, vet att det kan bli lite uppehåll ibland.
De som följt mig vet oxå att jag inte har mycket till övers för mat som har fått/tagit sitt namn efter någon person; Flygande Jacob, Janssons Frestelse, Korv/Biff Stroganoff, Biff a la Lindström är några exempel.
Bortsett från dessa rätter, som jag inte äter frivilligt, äter jag allt. I stort sett. Men det finns några fler rätter. Av någon anledning så är det sådant som man sorterar in under genuin svensk matkultur. Det finns de som sätter likhetstecken mellan kultur och tråkigt... nu gör jag kanske inte det. Men, det finns några sådana rätter som jag trodde dog ut i och med att man la ner en massa regementen de senaste 25 åren. Mat som med glädje serverades till beväringar för att de skulle spendera sina surt förvärvade dagpenningar i närmaste korvmoj; tro mig, utanför I17 och I15 låg korvmojar där ägarna gjorde stora pengar när det serverades Pölsa, Lapskojs och Ängamat.
Men det finns en och annan som framhärdar. Och jag som inte ätit något av detta sedan min lumpartid känner att jag klarar mig fint. Men så tänkte jag, eftersom det på ett forum dök upp en diskussion om traditionell svensk mat, laga Lappskojs.
Och jag tänkte göra som jag alltid gör när jag lagar mat, man måste inte följa recepten ordagrant; man kan dra ifrån, lägga till och byta ut.
Så det var ju bara att sätta igång.
Lapskojs alltså.

Detta är vad man behöver till fyra personer:
Fiskfärs, vit fisk ca 400gram. Man kan naturligtvis köpa djupfryst fisk och hacka/mala själv. Det gjorde jag.
Röd currypasta. Kolla bilden så ser ni ett bra märke som ni kan köpa i välsorterade butiker eller i asiatiska butiker. Rejält med currypasta. En matsked/100gram fisk.
Långbönor. 1-2 st. De skall skäras i så små bitar som ni bara kan utan att skära fingrarna av er.
Ajnomoto. En halv tesked. Det heter inte Ajnomoto. Ajnomoto är firmanamnet. Det finns i asiatiska butiker och det kan ni ha i all mat ni lagar.
en matsked socker.
Ägg. Ett sådant. Koka det inte.
Kaffir Limeblad. 5 st. Finhackade.
Lite fisksås.


Blanda allt till en slät, naturligtvis beroende på hur grov fiskfärsen är, gegga.
Hetta upp rejält med matolja. Rejält. Det skall inte stekas. Det skall friteras. Har du ingen fritös rekommenderar jag att du köper en. Den kommer att ge dig många trevliga stunder i köket. Lovar.
Annars får du hetta upp oljan i vad som du har och vad som du tycker verkar lämpligt.
När oljan har nått en vettig temperatur, gör brödtricket, så gör du små pluttar av fisksmeten, och skickar ner i oljan. Vi pratar fiskkaka. Inte fiskbullar. IOFS kan man göra bollar av smeten oxå. Men risken är att de blir kläggiga i mitten och perfekta på ytan. Men du gör som du vill.
Dom skall få en fin yta och kännas lite "krispiga" på ytan, har du rätt temperatur så tar det ett par minuter. Då måste naturligtvis vända på dom under tiden.
Och tänk på att aldrig vända ryggen till när du hanterar olja som har en temperatur på bertemot 140-150 grader eller mer.
Så här ser de ut när de är färdiga. Himla goda. Helst skall man äta dom heta, lätt om man har en fritös; man vill ju ha något till "Lapskojsen" och man kan i så fall fritera dom "nästan färdiga" och laga ex.vis. ทอดมัน, uttalas Ka Nom Jenn, som är en slags "risnudlar" även om ordet nudlar är bannlyst i samband med Ka Nom Jenn och fritera klart fiskkakorna när det andra är klart. Men det ser ut som nudlar. Man kan köpa dessa i asiatiska livsmedelsbutiker. Det går naturligtvis utmärkt med ris eller nudlar oxå. Men jag vill ha med Ka Nom Jenn. Mest för att jag har ett favvoställe i Cha Am där man blir serverad en fantastisk Ka Nom Jenn med Fiskkaka.

Hur du än gör eller serverar tillsammans med din Lapskojs, Hultman Style, så önskar jag en smaklig måltid!
Så här blev resultatet.
Jag åt KaNomJenn, bläckgfiskbullar, stekt
äggplanta, långbönor och chili.
Vill du ha receptvarianter och förslag på vad som passar till så Googla på: ทอดมัน  (Tod Mun)

Skicka en kommentar