fredag, april 08, 2011

Kyckling On Nut!

Dagens mat bestod av kyckling som var skuren i mindre delar. Den blir inte sämre för det.
Det är IOFS inte själva kycklingen som är huvudsaken, det är grejerna runt omkring som avgör om det blir bra eller inte.
Jag hade följande grejer, för en person:

Små chilifrukter. Det blev 3 röda och 3 gröna. En grön chilifrukt vägrade vara med på bild. Men var representerad i den färdiga rätten.
En röd lite större chilifrukt. Av den sorten som brukar förekomma i vanliga livsmedelsbutikers grönsaksdepåer.
En grön Sivripaprika, om den finns i annan färg vet jag inte. Den ger inte så mycket sting; här är den med för att den inte skall förfaras pga åldersskäl.
Vitlök. 3 stora klyftor. Lite snålt tilltaget insåg jag senare.
Purjolök. Varför inte?
Vitkål. Som man har skurit i lämpliga bitar. Det visade sig när jag var klar att jag borde ha tagit lite mer.
Färsk ingefära. Kan man aldrig få för mycket av.
Tomat. Det skall man ha i mat.
Och naturligtvis kycklingen. Den var kokad i förväg.

Och så skred jag till verket. Först så mosar man de små chilifrukterna och vitlöken i en mortel. De som lider av lateral epikondylit kan ju använda sig av en handmixer.

När det är mosat eller mixat så tillsätter man lite fisksås och ett par droppar från en limefrukt och rör om. Jag brukar även ha lite socker. Det kan man utesluta.
Nu är det dags att gå från ord till handling.
Wokpannan skall hettas upp. Man häller olja i den. Rejält med olja. Låt mig uttrycka mig så här när det gäller olja i wokpanan; till en omgång så använder man lika mycket olja som matlagningsprogram i statskontrollerad teve gör av med på en hel säsong. När det är hett så petar man ner vitkålen.
Man skall inte bryna vitkålen, den skall mjukna. När det gått en liten stund så håller man ner chili-vitlök-fisksås-lime-sockergeggan i vikålfräset.
Nu skall tomaten, som du skurit i bitar, ner i wokpanan. Rör om ordentligt.
Nu skall det till lite vätska. Då är det bra om man har sparat lite av spadet från när man kokade kycklingen. Det hade du inte tänkt på... nåja, plocka fram en buljongtärning, modell kyckling eller grönsaker, och koka upp. Eller ta vanligt vatten. Men du förlorar lite spänst i maten.
För det gör liksom inget att tillföra lite vätska till grönsakerna. Nu skall man även slatta i lite soja, för färgen, och gärna lite ostronsås för smak. Prova dig fram.
När vitkålen har blivit lagom mjuk skall kycklingdelarna och resten av grönsakerna ner i woken.
Nu återstår bara att se till att alltihop blir genomvarmt. Är det något jag hatar så är det mat som inte serveras varm. Bortsett från glass då.
Sist skall man peta i purjon, eller om man nu har champinjoner, paprika eller annan grönsak som skall vara lite krispig när man sätter tänderna i den.
Jag åt med nudlar. Ris går ju lika bra. Eller potatis. Det avgör du själv.
Jag kan ju avslöja att jag sparade kycklingvattnet och kokade nudlarna däri. Samt att vätskan i kycklingrätten kom från samma kycklingkok.
Notera tallriken, inköpt i en liten lokal "supermarket" i Hua Hin för att ge min mat den rätta känslan. Naturligtvis är den gjord av plast.
Och så blev det efterrätt:
Skicka en kommentar