lördag, december 22, 2012

Lunch på ครัวปีกไม้

En härlig liten restaurang som ligger utmed huvudvägen mot Hua Hin, ca 3 km söder om Bang Kwai.
Menyn är inte så omfattande men det som serveras är värt att åka hit för.
De har ingen skylt vid vägen som förkunnar att det ligger en restaurang här. Men antalet bilar som står parkerade utefter vägkanten talar sitt tydliga språk.
Restaurangen har bara öppet dagtid; för lunchgäster och mellan klockan 11.30 och 13.00 är det fullsatt och man får vänta på bord. Men det är värt besväret. De stänger vid 15-tiden.
Maten? Fantastisk traditionell thaimat; Pad Thai i diverse varianter och några nudelrätter. Men det räcker.








Idag åt vi, Gaew och jag, efter att ha väntat på bord i ca 15 minuter Pad Thai Seafood och Stekta nudlar med seafood.
Himla gott för en billig peng; lite drygt 10 kronor för en varmrätt inkl vatten.
Men det som verkligen lyfter måltiden är om man unnar sig någon av deras hemmagjorda drycker.
Saft som är kokade på blommor.
















Dessa glasen med saft är är gjorda på blombladen från en blå blomma som man kan hitta lite varstans. Jag kan tyvärr inte namnet på blomman.
Det högra glaset med grönt innehåll är saften som den är när den har kokats. Och den är väldigt god. I glaset till vänster har jag pressat en klyfta lime; man får saften med limeklyftor för att pressa i saften. Man behöver inte göra det. Det är gott nog utan lime.


video

Så här ser blommorna ut. Dessa är filmade utanför  Cera Resort som ligger granne med Condot. 
Tyvärr så ville inte blombusken vara stilla.













Dessa mörkt röda blommorna låg i en stor korg på bänken där vi satt och väntade på att få ett bord. 
så Gaew gav mig en lektion i hur mn tog ut själva "knoppen" ur blomman. Man tog skaftet på skopan, skaftet var som ett rör och körde in i blomman precis som när man kärnar ur äpplen.
Blomman hade samma spänst som rabarber och smakade nästan likadant. 
Man kokar saft på blommorna och den var väldigt god, påminnde mycket om rabarbersaft men var lite mustigare. Och hade en härlig röd färg. 




Blommorna när "knoppen" är urplockad.
Gaew berättade att de fick 5 bath/kg när de var små för att plocka ut dom. Och jag lovar, handlaget satt kvar.













Den härligt röda saften serverades med is och två röda blommor som topping.
Bara att sörpla i sig.
Och än en gång kan jag konstarera att på de mest udda och oanseliga platserna kan man bli serverad fantastisk mat och dryck för nästan inga pengar alls.
ca 30 kronor fattigare blev jag. För mat och dryck för 2 personer.
I en, dessutom, härlig miljö.
Skicka en kommentar