lördag, november 17, 2012

Slajm

Något annat mer lämpligt namn på detta som de plockar upp ur vattnet har jag inte. Det är plankton/alger... ALLA som har ett finmaskigt nät, en sil och en rejäl balja knatar ner på stranden denna tiden på året och samlar upp detta.
Ser ut som sjögräs men är inte det.
En delikatess.
Men det beror på hur det tillreds.
Man kan blanda med chili och andra kryddor, lägga i bananblad och steka/grilla. Då är det himla gott.
Eller göra "fiskbullar"/"fiskkaka" av det. Oxå himla gott.
Men många låter geggan jäsa, ungefär som man gör med surströmming och äter det sedan som tillbehör till maten.
Det är vidrigt. Jag lovar.
Jag har ätit surströmming många gånger och kan skriva under på att det luktar för jävligt med smakar himla gott.
Denna jästa gegga luktar än värre och smakar likadant.
Men för thailändarna, i alla fall för de som bor vid havet, är det ett måste på matbordet.
Och himla kul att se att alla håller på med sin gegga.
Skicka en kommentar